Foto:

‘IK SPOOR GEMEENTEN AAN ACTIEVER OP TE TREDEN TEGEN MENSENHANDEL’

Hedy Jak30 November 2016

Bo Bremmers (32) is adviseur prostitutie en mensenhandel bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Een baan met veel aspecten: van trainingen geven aan gemeentemedewerkers tot beleid maken op deze maatschappelijke thema’s. ‘Er zijn veel meningen over prostitutie, maar ik heb er geen oordeel over. Ik blijf liever objectief.’

Je houdt je bezig met maatschappelijke thema’s die vaak ver van mensen afstaan. Kom je voor je werk in contact met mensen uit die branche? “Drie keer per jaar bezoek ik met een collega seksbedrijven, om daar te spreken met exploitanten en prostituees. Ik vraag ze hoe de zaken gaan, in hoeverre bepaald beleid effect heeft op hun werk en waar ze op dat moment tegenaan lopen. Ik vind zulke gesprekken belangrijk, alleen op deze manier weet je wat er speelt. Daardoor kan ik dingen beter plaatsen. Er is nu een verschuiving naar online. In nog geen tien jaar tijd is het aantal legale seksbedrijven gehalveerd. Wij signaleren dit en melden dit bij gemeenten. Want hoe gaan we ermee om als die fysieke daad in woonwijken gaat plaatsvinden?”

Hoe vind je het om bij zo’n bedrijf te zijn? “Het zijn legale bedrijven waar veel mensen een mening over hebben. Dat mag ook, maar ik heb er geen oordeel over. Ik blijf liever objectief. Feit is dat deze sector legaal is in Nederland. Vanuit het CCV controleer ik niets en vorm op geen enkele manier een bedreiging. Vaak zit ik gewoon met een colaatje aan een bar, te praten met de exploitant. Ook hij heeft gewoon te dealen met belasting, regelingen, vergunningen. Het zijn echt zakenlui. En de prostitutie is een uiteenlopende scene, je hebt ook heel chique high-end clubs.”

Niets waar je van opkeek? “De eerste keer dat ik op bezoek ging dacht ik wel: Waar kom ik in terecht? Maar na vijf minuten is dat klaar. Je spreekt met mensen van vlees en bloed. Hoewel ik de eerste keer werd uitgenodigd de kamers te komen bekijken. Stond ik oog in oog met een SM-meesteres in een zwart, latex pak. Schuifelend betrad ik de SM-kamer vol attributen. Ze vertelde over de nieuwe kooi onder het bed, waar ze heel blij mee was. Ze kon er klanten in opsluiten. Het was een goede, eerste kennismaking met de branche, zeg maar.”

‘Ik stond oog in oog met een SM-meesteres in latex’

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit? “Naast mijn adviesfunctie over de prostitutie, ben ik dagelijks bezig gemeenten bewust te maken van hun rol in mensenhandel. Het is de taak van politie en OM daders op te pakken, maar gemeenten hebben een essentiële rol in het signaleren van mensenhandel. Slachtoffers en daders bevinden zich immers in panden binnen de gemeente. Ik train toezichthouders bij de gemeente om hier alert op te zijn. Denk aan een standaard horecacontrole in een kroeg, als iemand dan drie matrassen achter in de zaak ziet, moet er wel een belletje afgaan. Vervolgens is het zaak dat zij weten welke mensen te benaderen om hier melding van te doen. Ik geef voorlichting en zorg dat iedereen elkaar kent, en samenwerkt.”

Je bent een verbinder. “Ja. Twee dagen in de week werk ik op kantoor, dan houd ik me bezig met de beleidsmatige kant van mensenhandel. Het is minder in het zicht, waardoor ik gemeenten moet aansporen hier een actievere houding in te nemen. Want na een inval, zal de gemeente de slachtoffers moeten opvangen. Daar moet wel over nagedacht zijn. De overige drie dagen ben ik vaak onderweg. Ik heb afspraken bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, met toezichthouders bij de gemeente, en met experts in de regio. Het is belangrijk dat betrokkenen weten wat er speelt, en dat betrokkenen elkaar weten te vinden. Het is veel netwerken.”

Waarom past dit werk bij jou? “Ik heb prima social skills en kan dat goed inzetten bij deze baan. Ik spreek met zoveel verschillende mensen, daar is een open en sociaal karakter voor nodig.”

Heb je veel gehad aan de master Criminologie? “Je legt tijdens de opleiding een brede basis. De stapsgewijze analyses die je leert toepassen, dat doe ik nu nog steeds. Het nadeel is dat een baan zoeken als criminoloog lastig is. Maar het échte werk begint pas als je bij een bedrijf zit. Tijdens mijn eerste baan als onderzoeker bij Bureau Beke merkte ik dat je jezelf goed moet kunnen profileren. Wat mij betreft mogen presentatie skills nog meer naar voren komen op de opleiding. Wat ik studenten trouwens kan aanbevelen om aantrekkelijker te worden voor een toekomstig werkgever; ga vrijwilligerswerk doen. Liefst in het criminologische veld.”

‘Ga vrijwilligerswerk doen, liefst in het criminologische veld’

Heb je een voorbeeld? “Sinds kort werk ik als vrijwilliger voor de Stichting De Regenboog bij het project 2forTrust. Eén keer in de twee weken ontmoet ik een slachtoffer van mensenhandel. Vaak leven deze mensen in een sociaal isolement. We drinken ergens een kop koffie, gaan wandelen. Voordat je dit kan doen, volg je eerst een training van drie avonden. Dan leer je meer over afstand en nabijheid, als vrijwilliger ten opzichte van jouw maatje. Je kunt iemand natuurlijk niet de eerste keer vragen: Zo, en wat heb jij meegemaakt? Door vrijwilligerswerk te doen, krijg je feeling met het vak. Je weet beter waar het over gaat.”

Bo Bremmers

1984 geboren te Maastricht | 1996-2001 HAVO, Jeanne d´Arc College Maastricht | 2001-2003 VWO, Leeuwenborg College Maastricht | 2003-2004 European Studies aan de Universiteit Maastricht | 2004-2009 Master Criminologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam | 2008
Observator/onderzoek op projectbasis bij het Nationaal Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving te Leiden | 2008 Onderzoeker op projectbasis bij de Vrije Universiteit te Amsterdam | 2009 Stagiaire medewerker screeningsbureau bij Justitiële Jeugdinrichting het
Keerpunt te Cadier en Keer (L) | 2009-2012 Junior onderzoeker bij Bureau Beke in Arnhem | 2012- 2015 Onderzoeker Auditteam Voetbal en Veiligheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie | 2012-2015 Medior onderzoeker bij Bureau Beke, Arnhem | 2015-heden Adviseur
prostitutiebeleid/mensenhandel, Utrecht.