- VU Magazine - https://vumagazine.nl -

VU Coachcafé: praten over je toekomst en dan dóén

Twintig mensen, pas afgestudeerd of verlangend naar een andere carrière, komen bij elkaar in de Aurorazaal van het VU-hoofdgebouw. ‘O, was deze ruimte vroeger het Bruin Café?’ vraagt een van hen als ze binnenloopt. Ze gaat zitten aan een tafeltje waar een coach op haar wacht.

“Welkom bij het VU Coachcafé!” opent organisator Berend ter Steege de avond. “In kleine groepjes ga je vanavond werken aan je loopbaan. Er zijn zeven coaches die helpen bij het onderzoeken van je talenten en dromen, en als afsluiter helpen zij je een volgende stap te zetten.”

150 mensen op één vacature

“Het is een pressure cooker vanavond”, begint coach en VU-alumna arbeids- en organisatiepsycologie Saskia Hendrikse [1] de eerste sessie. Tegenover haar zitten Anne en Edward. “Wat verwachten jullie ervan?” Edward studeerde Global History en is sinds vorige zomer op zoek naar een beleidsfunctie, maar de zoektocht is lastig. “Ik heb al veel sollicitatiebrieven verstuurd en krijg steeds andere feedback. Soms heb ik te weinig ervaring, dan mis ik weer een bepaalde diepgang…” Vaak solliciteren er honderdvijftig mensen op dezelfde vacature. “Zoek ik nu in de verkeerde hoek?”

Anne, alumna algemene cultuurwetenschappen, worstelt met veel vragen tegelijk. Een daarvan is dat ze een lichamelijke handicap heeft en het moeilijk vindt te bepalen of ze daarover iets in haar cv of sollicitatiebrief moet zetten. “Sommige mensen zeggen: ‘Nee dat moet je echt niet doen’”, vertelt ze. “En anderen vinden het juist te gek als ik het wel doe. Dat maakt me onzeker.”

Coach grijpt in

Beiden lijken erg bezig met wat anderen van hen vinden. Saskia luistert aandachtig, maar grijpt in wanneer Edward begint over het googelen naar woorden die je niet in je sollicitatiebrief moet zetten. “Jullie willen allebei grip krijgen op iets waar je geen grip op kunt krijgen. Je moet vooral kiezen waar jij je zeker bij voelt, niet wat anderen zeggen.”

Dan rinkelt Ter Steege met een belletje en wisselt iedereen van coach en groepsgenoten. “Wat is je droom?” vraagt coach Maaike Mentink [2] aan Hanneke. Zij rondde een jaar geleden haar studie Engels af en heeft sindsdien diverse baantjes gehad die niet echt aansluiten bij haar opleiding. “Ik wil graag mijn passie voor Engelse literatuur overdragen aan mensen. Daarom zou ik wel een Engelse boekwinkel willen, met een koffie- en taarthoek waarin ik lezingen organiseer.” Ze heeft deze droom al lang, maar neemt hem pas sinds een paar maanden serieus.

Analyseer de losse elementen uit je droom

Mentink legt uit dat het handig is om haar droom wat handen en voeten te geven, en geeft een opsomming van de losse elementen waaruit Hannekes droom bestaat. “Je wilt dus een winkel runnen, een onderneming beginnen, contact hebben met klanten en taarten bakken. vind je een van die losse elementen ook terug in je werk nu?”

Hanneke heeft een baan waarbij ze klanten telefonisch advies geeft. Die kennisoverdracht vindt zij wel een beetje lijken op het overbrengen van haar kennis over Engelse boeken.

Mentink adviseert Hanneke om de komende tijd met vrienden te praten over haar droom en de losse elementen daarvan. “Als je je wensen benoemt, gaat je droom ook voor anderen bestaan en komt er via via misschien iets op je pad dat je dichter bij je droom brengt.” Hanneke is enthousiast.

Ga met mensen praten…

In een laatste coachsessie geeft coach Fred Diepeveen [3] praktische tips waarmee je de kans op een baan vergroot. “Ga met mensen praten. Ze vinden het leuk om te vertellen over hun werk en jij kunt zo achter de schermen kijken van een bedrijf.”

Rosa heeft vorige week haar scriptie ingeleverd en zoekt nu een PhD-plek in de oncologie. “Morgenochtend verstuur ik mijn eerste sollicitatiebrief,” vertelt ze.

”Heb je gebeld naar de contactpersoon onderaan de vacature?” vraagt Diepenveen aan Rosa. ”Nee”, antwoordt ze bescheiden. Ze heeft wel wat vragen, maar wacht daar liever mee tot ze wordt uitgenodigd.

…En bel vooral over die vacature

Lieke zit ook aan tafel. Zij is promovendus en vertelt dat ze onlangs in de sollicitatiecommissie voor een promotieplek zat. “De mensen die naar aanleiding van de vacature opbelden, hebben we bijna allemaal uitgenodigd voor een gesprek. Hun brieven waren ook beter, ze leken gemotiveerder. Wees niet te bang om te bellen, bedenk vooral dat jij ook wilt weten in welke werkomgeving je de komende jaren van je leven wilt besteden!”

VU Coachcafé
Recent afgestudeerd en je draai nog niet helemaal gevonden? Kom dan een avond naar het VU Coachcafé, waar professionele coaches, veelal zelf VU-alumni, je op weg helpen. Lees meer en meld je aan voor de volgende editie op vu.nl/alumni [4].

Kies je Coach
Wil je meer de diepte in met een coach, dan kun je voor een aantrekkelijk tarief terecht bij meer dan dertig alumnicoaches: VU-alumni coachen VU-alumni! Lees alles over het programma Kies je Coach [5].

Tweet [6]
[7]