Foto: Yvonne Compier

Communicatiewetenschap: 1 studie, 3 banen

Floor Schrijvers25 January 2017

Inmiddels zijn er meer dan 100.000 VU-alumni. Waar kwamen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we zeswekelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: communicatiewetenschap. Dat ging gemakkelijk, want communicatiewetenschappers melden zich natuurlijk zelf aan!

SCHULDHULPVERLENER JOSEE VAN DER VELDE (1968) UIT LANDSMEER, AFGESTUDEERD IN 2008
‘Mijn studie was een overwinning, ik ben begonnen op de mavo’
Josee van der Velde

Je werkt als schuldhulpverlener in Amsterdam-Noord. Wat doe je precies? “Bij Doras Puur Zuid begeleid ik schuldenaars. Ik doe de intakes en koppel ze indien nodig aan andere hulpverleners, zoals maatschappelijk werk. Ik regel ook betalingsregelingen met schuldeisers. Als de schulden daarvoor te hoog zijn, vraag ik een saneringskrediet voor ze aan bij de kredietbank Amsterdam. Die onderhandelt dan met schuldeisers over het bedrag dat nog terugbetaald kan worden.”

Herken je jouw werk in de documentaireserie Schuldig? “Niet echt. Ik vind het een heel mooi programma, maar het richt zich vooral op de kant van de mensen met schulden. Je ziet niet echt wat wij doen.”

Wat vind je van je werk? “Het is zwaar, want veel mensen lopen al lang met hun problemen rond en hopen dat jij ze eindelijk kunt oplossen. Vaak moet je hun verwachtingen bijstellen: het aflossen duurt langer of is zwaarder dan ze dachten. Met een saneringskrediet moet je drie jaar op een heel laag leefbedrag leven. Dat lukt niet iedereen. Maar af en toe lukt het wél, is iemand weer helemaal schuldenvrij. Deze successen maken het werk de moeite waard.”

Je had al een poos gewerkt voor je begon met de studie communicatiewetenschap. Hoe was het om weer te studeren? “Het voelde als een groot voorrecht om toegang te krijgen tot kennis. En als een overwinning, want ik ben ooit begonnen op de mavo. Voor mij een bewijs dat je vaak meer kunt dan je denkt.”

Aan welke docent heb je de beste herinneringen? “Aan Jules Croiset, die als zelfstandige bijles statistiek gaf in de kantine. Geen docent die dit vak beter kon uitleggen dan hij. Dat ik ben afgestudeerd, heb ik voor een groot deel aan hem te danken. En met mij vele anderen.”

ACTEUR EN FOTOGRAAF MARK WIJSMAN (1985) UIT KAAPSTAD, AFGESTUDEERD IN 2010
‘Fijn om van alles te proberen en mijn plek te ontdekken’
Mark Wijsman

Hoe kom je in Kaapstad terecht? “Ik ben hier voor het eerst op vakantie geweest met mijn ouders. En tijdens mijn studie heb ik hier stage gelopen. Het beviel me zo goed dat ik besloot hier mijn carrière op te bouwen. Kaapstad heeft nog veel rafelranden, er is nog veel wat beter kan. Daardoor is er meer ruimte voor innovatie.”

Wat deed je voor stage? “Ik zou eerst stage lopen bij een marketingbedrijf, maar dat ging onverwacht niet door. Gelukkig gaf mijn stagebegeleider van de VU, Tinca van der Bom, me de kans om een vervangend project te vinden. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Want uiteindelijk heb ik voor een kindertehuis een stichting opgezet, en dat was wél een succes. Ik heb veel geleerd over ondernemen en ruim 25.000 opgehaald.”

Wat onderneem je nu, in het zuidelijkste puntje van Afrika? “Ik fotografeer, vooral lifestyle-fotografie en landschappen. Daarnaast acteer ik regelmatig in commercials en films. Ook presenteer ik elke week een radioprogramma op de Afrikaanse radio.”

Dat is nogal een stap, van communicatiewetenschap naar dit werk. “Klopt. Acteren deed ik als kind al, maar fotograferen doe ik pas sinds een maand of zes op professioneel niveau. Het was altijd een hobby van me en deze plek inspireerde me om er meer in te investeren. Kaapstad is fantastisch voor fotografie: de omgeving is prachtig, en de mensen heel divers. Hiervoor werkte ik als hoofd communicatie bij een reisorganisatie. Daar kon ik mijn creativiteit niet altijd in kwijt, hierin wel. Dat vind ik zo fijn aan de jaren tussen je twintigste en dertigste: dat je nog tijd hebt om van alles te proberen, en zo jouw plek in de maatschappij te ontdekken.” Markwijsman.com

JUNIOR-CONSULTANT EMMAR SINNIGE (1989) UIT UTRECHT, AFGESTUDEERD IN 2013
‘We gaan nog steeds samen uit. Meestal naar lekker foute plekken’
Emmar Sinnige

Wat doe je voor werk? “Ik ben junior-consultant bij communicatie- en marketingbureau Edelman. In die functie bescherm en promoot ik reputaties en merken van bedrijven. Zo help ik bedrijven met crisiscommunicatie. Over een fashion retailer verschenen laatst bijvoorbeeld nieuwsberichten over slechte arbeidsomstandigheden in Bangladesh en India. Ik heb eerst onderzocht wat hiervan waar was en adviseer nu de woordvoerders hoe ze het beste kunnen omgaan met de pers.”

Waarom heb je voor communicatiewetenschap gekozen? “Ik heb lang getwijfeld tussen antropologie en communicatiewetenschap. Ik vind verschillen tussen mensen en culturen heel interessant en dat aspect kwam bij beide studies terug. Maar de baankans was bij communicatiewetenschap toch iets groter.”

Wat was het hoogtepunt van je studie? “De businesstrip naar Istanbul, met faculteitsvereniging Eos. Daar kregen we rondleidingen bij grote bedrijven als DSM, Philips en PepsiCo. Ik zat op een kamer met vier meiden die zich net als ik alleen voor de reis hadden ingeschreven. We zijn die week echt goede vriendinnen geworden. We gaan nog steeds samen uit. Meestal naar lekker foute plekken, zoals de Bubbels of de Cocos in Amsterdam.”

Wie was je favoriete docent? “Mijn scriptiebegeleider Jos Bartels heeft me heel goed begeleid. Ik wilde graag cum laude afstuderen, en dat wist hij. Hij motiveerde me om tot het uiterste te gegaan. En regelde bachelorstudenten die deelonderzoeken deden naar mijn onderwerp, en zo data voor me verzamelden. Na mijn afstuderen hebben we mijn scriptie nog tot een paper herschreven, dat hij op een congres in Amerika presenteerde.”

> Het verhaal van de vierde alumnus communicatiewetenschap gaat vergezeld van 8 tips voor de online ondernemer. Lees het verhaal van Tom van der Velpen van muziekmarktplaats Gigstarter.