In de indrukwekkende zaal van de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap, gelegen aan het Amsterdamse Vondelpark, kwamen op 5 juni tientallen bezoekers bijeen om de 60ste verjaardag van de VU-opleiding Notarieel Recht te vieren. Onder meer oud-staatssecretaris Fred Teeven blikte terug op zijn studietijd.
Hoogleraar Boudewijn Waaijer opende het jubileumsymposium door terug te blikken op zestig jaar academisch notarieel onderwijs. De opleiding – die al bestaat sinds 1959 – bloeit als nooit tevoren: zo worden de VU-bachelor en VU-master Notarieel Recht al een aantal jaar beoordeeld als beste van Nederland in de Nationale Studenten Enquête (NSE) en in de Keuzegids Hoger Onderwijs.
De markt staat te springen om VU-studenten
Na de opening van het jubileumsymposium kwam VU-alumna en notaris Manon Cremers aan het woord. Cremers sprak de aanwezigen bemoedigend toe, want er is volgens haar een groot tekort aan startende (kandidaat-)notarissen. Cremers pleit daarom voor een eenvoudigere instroom van nieuwe medewerkers in het notariaat en een nieuwe visie op het notariële vak.
“Ik wil later notaris worden en een pijp roken”
De notaris uit de verhalen van Jip en Janneke (“Ik wil later notaris worden en een pijp roken”) bestaat al lang niet meer: notarissen worden op steeds jongere leeftijd benoemd en het beroep is dynamisch. De notaris van de toekomst is volgens Cremers de ‘hybride notaris’: het beschikken over grondige juridische kennis is niet langer voldoende, want de veranderende samenleving vraagt van het notariaat bijvoorbeeld ook ICT-kennis.
Al jaren profijt van de opleiding
Na de pauze betrad Fred Teeven, oud-staatssecretaris en VU-alumnus Notarieel Recht, het podium. Teeven gaf aan dat hij in zijn hele loopbaan – hoewel hij niet als notaris actief is geweest – profijt heeft gehad van zijn studie. De notaris van de toekomst moet volgens Teeven zijn markt te vergroten. Advocaten en rechters hebben volgens Teeven een te groot deel van het juridische werkveld in handen; vanwege zijn onpartijdige rol is de notaris bijvoorbeeld bij uitstek geschikt als mediator.
Debat
De sprekers en aanwezigen zijn met elkaar eens dat het voor de toekomst van de notariële opleiding van belang is dat de opleiding goed in de markt wordt gezet. Eén van de aanwezigen zegt hierover: “Als alleen wij weten dat Notarieel Recht een fantastische opleiding is, komen we niet veel verder”.
De opleiding Notarieel Recht treedt een rooskleurige toekomst tegemoet.
Maar over het antwoord op de vraag wie ambassadeur van de notariële opleiding moet zijn, worden de aanwezigen het niet met elkaar eens. De één vindt dit een taak voor de notariële beroepsorganisatie, de ander voor de universiteit en weer iemand anders vindt dat notarissen zelf betere ambassadeurs moeten worden. Maar dat de opleiding over zestig jaar nog steeds bestaat, staat voor de aanwezigen onomstotelijk vast: de opleiding Notarieel Recht treedt een rooskleurige toekomst tegemoet.