Foto: Jan van Kampen

HeldNodig.nl in één nacht gebouwd

Annemiek Simons7 April 2020

Jan van Kampen (29) studeerde Computer Science aan de VU en is nu eigenaar van Doodlesoft en aangesloten bij kunstenaarscollectief #Kunsdt.Vanuit zijn post hbo-opleiding Beroepskunstenaar in de Klas aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, loopt hij stage als leraar in het basisonderwijs. 

Zo’n drie weken geleden heb je de website HeldNodig.nl in één nacht bedacht en gemaakt. Deze website verbindt hulpvragers met hulpbieders en liep gelijk als een tierelier met 10.000 bezoekers per uur en binnen 15 minuten een geslaagde match. Hoe kwam je op het idee voor deze website?

“Ik zag dat er op sociale media ontzettend veel hulp werd aangeboden, maar overzicht in al het hulpaanbod ontbrak volledig. Wat als ik nu graag boodschappen wil doen voor iemand? Ik woon in Beverwijk; hoe bereik ik dan iemand in de buurt die deze hulp kan gebruiken? Toen kwam ik op het idee voor HeldNodig.nl. Daarmee hebben we inmiddels ruim 400 matches gemaakt tussen hulpbieders en hulpvragers. Van het doen van boodschappen, op kinderen passen tot hulp bij schoonmaken. Ik was wel verbaasd toen het zelfs was gelukt om iemand te helpen aan een elektrische fiets. Deze persoon werkt in de zorg, maar durft uit angst voor besmetting niet meer met het openbaar vervoer te reizen. Tegen mijn verwachting in was er snel een match: iemand in de omgeving wilde zijn e-bike graag uitlenen.”

Hoe gaat het nu met de website?

Binnenkort haal ik HeldNodig.nl offline. Toen ik deze website lanceerde, waren er nog geen andere hulpsites online. Inmiddels zijn er meer dan veertig websites die ongeveer hetzelfde doen; ik houd een lijstje bij. Sommige zijn heel specifiek, richten zich op één vorm van hulp, andere zijn heel breed, zoals HeldNodig.nl.”

“Ik let erop dat bedrijven integer zijn en het niet vanuit een commercieel belang doen.”

“Mijn plan is nu om een tool te maken om bij het juiste platform uit te komen. Dus dat ziet eruit als een soort beslisboom die je naar het juiste platform verwijst. Daarbij maak ik dan alleen gebruik van platforms met een goed privacy-beleid. Ook let ik erop dat de bedrijven die er achter zitten integer zijn en het niet alleen vanuit een commercieel belang doen, bijvoorbeeld door data te verzamelen. Dat zijn voor mij heel belangrijke zaken om goed te checken. Voorbeelden van integere sites waar ik vertrouwen in heb zijn gewoonmensendiewillenhelpen.nl, ontwikkeld door studenten van de TU Delft, en bezorgdezorg.nl. Deze laatste site, die nu een week live is, heb ik met het bedrijf Roamler ontwikkeld. Omdat ik dit bedrijf ken, weet ik zeker dat er geen commercieel belang is.”

Wat doe je verder, nu je opdrachten, opleiding en stage lopen even op een laag pitje staan vanwege de crisis? 

Met zes vrienden vorm ik het #kunsdt-collectief. We hebben in Beverwijk waarschuwingsbordjes gemaakt en opgehangen om bewustwording te bevorderen. Ik zag namelijk dat mensen in Beverwijk zich nog niet veel aantrokken van de maatregelen die de overheid ons heeft opgelegd om het virus in te dammen. Het zijn houten bordjes met ludieke teksten erop, zoals “We zouden toch thuisblijven” en “Hamsteren is asociaal” met het logo van de HEMA of Albert Heijn erbij. Midden in de nacht hebben we deze bordjes geplaatst. Ook posten we iedere dag zo’n tekst op Instagram en hebben we de bordjes te koop aangeboden. Het tv-programma PowNed heeft er een reportage over gemaakt.”

Je bent nu kunstenaar, maar je hebt Computer Science gestudeerd aan de VU. Was je altijd al kunstzinnig? 

 “Ik houd heel erg van festivals. Toen ik zestien was kwam ik bij de organisatie van het Young Art Festival in Beverwijk. Inmiddels draait dit jaarlijkse evenement op 150 vrijwilligers. Ik kwam er al snel achter dat festivals een vrijplaats zijn voor kunstzinnige experimenten. In twee dagen tijd kun je iets bedenken en uitvoeren. En ik kwam erachter dat een computerachtergrond heel mooi te combineren is met kunst. Neem bijvoorbeeld één van mijn festivalprojecten waarbij een boom op aanraking reageert. Je ziet dit soort interactieve kunst steeds meer opkomen. Daan Roosegaarde is een goed voorbeeld van een kunstenaar die furore maakt met interactieve kunst. Ik heb wat dat betreft echt veel profijt van mijn computerachtergrond en blijf deze werelden graag combineren, ook voor de klas.”