Foto:

LEER VAN MARATHONLOPER & VERANDERADVISEUR CRIS ZOMERDIJK

Rianne Lindhout23 August 2016

Alweer zo’n boek over hoe je veranderingen succesvol kunt doorvoeren, duh… Wel opvallend: Cris Zomerdijk heeft genoeg aan 42 pagina’s, refererend aan de 42 marathonkilometers, in Kom in Beweging: voor de dromers die doen.

Veranderinzichten. Het gemakkelijkste en tegelijk het moeilijkste wat er bestaat, wat jij? “Eens, aan de ene kant is veranderen een natuurlijk proces en zijn we als mens continu aan het experimenteren, leren en groeien. Tegelijkertijd zijn we in organisaties verwijderd geraakt van deze natuurlijke principes. Veranderingen gaan we beheersen, implementeren en uitrollen. Daarmee houden we vooral het bestaande in de hand en komt er geen beweging op gang. Veranderen wordt makkelijker door met een andere bril te gaan kijken en bestaande aannames, routines en gewoonten los te laten. En tegelijkertijd is dat nu juist weer moeilijk.”

Er zijn al zó veel managementboeken die beloven dat je met hun tips écht je verfrissende veranderingen voor elkaar krijgt. Waarom kan het met jouw boekje wél lukken? “Kennis is er inderdaad in overvloed, juist de stap maken naar het dóén ontbreekt vaak. Ik ben juist vertrokken vanuit de dagelijkse praktijk van veranderen. En gebruik m’n eigen veranderproces – het trainen voor een marathon –als bron om met meer energie, motivatie en succes veranderingen te realiseren. Het boek enthousiasmeert, verleidt en zet aan om direct zelf aan de slag te gaan. Geen vuistdik boek en ingewikkelde theorie, maar een boekje waar de energie van afspat. Het helpt je in vier etappes van het visualiseren van je droomprestatie tot het daadwerkelijk realiseren ervan en het enthousiast maken van anderen.”

Je vergelijkt veranderingen op de werkvloer met het trainen voor een marathon. Een essentieel verschil lijkt me dat je voor de marathon alleen van jezelf afhankelijk bent, terwijl je op de werkvloer te maken hebt met dwarsliggende en demotiverende collega’s. Hoe zie jij dat? “Juist deze aanname maakt dat veranderingen niet van de grond komen, dat je zelf niet in beweging komt. Dit merk ik ook in de dagelijkse veranderpraktijk van organisaties: medewerkers vinden dat het management eerst maar eens duidelijk ‘de koers’ moet aangeven, de ene collega wacht tot een ander in beweging komt of we vinden de verandering een verantwoordelijkheid van de ‘projectgroep’ of ‘taskforce’. In al deze gevallen kom je zelf niet in beweging en smoort de verandering. Ook jij kunt vandaag besluiten je gedrag of werkwijzen te veranderen en anderen daarin inspireren om mee te bewegen. Dat is hoe iedere grote verandering ooit is begonnen. De vraag is: durf jij de eerste stap te zetten?”

Kun je voorbeelden noemen van veranderingen die je met jouw boekje uitstekend zou kunnen aanpakken? “Veranderingen gericht op houding, gedrag, werkwijzen en cultuur. Bijvoorbeeld een organisatie die de klanttevredenheid wil verbeteren, ondernemend gedrag wil stimuleren of nieuwe producten of diensten op de markt wil brengen. Het zijn de organisaties die vandaag in beweging willen komen om aan een succesvolle toekomst te bouwen en niet afwachten tot een crisis, probleemsituaties of rode cijfers. Continu verbeteren, ontwikkelen en versnellen staat in deze trajecten centraal.”

Hoe kwam je op het idee dit boek te schrijven? “In een van mijn adviestrajecten was de vraag hoe we meer beweging in het veranderproces konden krijgen. Deze vraag hield me bezig tijdens een trainingsronde. Tijdens het lopen bedacht ik dat ik zelf al een paar maanden midden in een veranderproces zat om een prestatie neer te zetten die ik nog nooit eerder had gerealiseerd. Het lopen van een marathon.

“Hoe kon het dat ik al die maanden enthousiast, gemotiveerd en vol energie bleef? Wat maakte dat ik vooruitgang boekte? Hoe lukte het me oude gewoontes ingrijpend te doorbreken en nieuwe gedragingen te ontwikkelen, zoals anders eten, eerder naar bed gaan, weekplannen maken en veel tijd besteden aan het lopen? De inzichten die ik hieruit heb opgedaan heb ik bruikbaar gemaakt voor andere vernieuwers en veranderaars. Zo wordt ook organisatieverandering sneller, leuker en effectiever. Veel organisaties moeten in de huidige tijd namelijk steeds sneller lopen om de vernieuwingen te kunnen bijbenen en concurrenten niet te laten inlopen.”

Heb je veel kennis uit je VU-opleiding in het boek verwerkt? “Zeker, vooral vaardigheden die me als professional hebben gevormd. De studie heeft me een basis aan ‘praktijktheorie’ gebracht. Een fantastische combinatie, waarbij je praktijkvraagstukken, zoals organisatievernieuwingen leert te verbinden met kennis en theoretische modellen. In het boek vertrek ik vanuit de praktijk, maar zijn veel ‘inspiratiekaders’ opgenomen met veranderkennis en theorieën. Juist deze combinatie maakt het boek waardevol. Veel heb ik tijdens m’n VU-tijd geleerd van docenten die ook vanuit deze combinatie werken. Zo hebben docenten als Geert de Jong en Meindert Flikkema me geïnspireerd om m’n nieuwsgierigheid te volgen en de lat hoog te leggen.

“In dit boek heb ik net als tijdens m’n scriptie gebalanceerd tussen inspiratie en transpiratie. Ik ben gestart vanuit enthousiasme en zin om m’n inzichten te delen met anderen, maar het is op momenten ook stressvol geweest en vraagt doorzettingsvermogen. Daarbij heeft de Masteropleiding mijn pad naar de consultancy geopend en mijn entree bij Holland Consulting Group via Frank Kwakman mogelijk gemaakt. Kortom, ik kijk met veel dankbaarheid en plezier terug op m’n VU-periode en de leermeesters die ik heb ontmoet. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds met veel enthousiasme en plezier actief in de consultancy, inmiddels als vennoot van Holland Consulting Group.”

Kom in Beweging: voor de dromers die doen. Voor € 9,50 te bestellen op komsameninbeweging. Daar staat ook meer info en inspiratie.

Over de auteur
Cris Zomerdijk (1982) deed aan de VU de Master Business Administration. Hij is organisatieadviseur en vennoot van Holland Consulting Group. Als veranderkundige is hij gespecialiseerd in het versterken van klantgerichtheid, ondernemerschap en innovatie. Gastdocent aan de Baak en Maastricht School of Management en veelgevraagd spreker en auteur.