Bij de drukbezochte gratis masterclass over filantropie op 22 september zaten heel veel fondsenwervers en één vermogensfondsbeheerder. ‘U zult het druk krijgen in de pauze.’ VU-magazine was erbij en vroeg in die pauze drie cursusten naar hun indruk.
De Vrije Universiteit was er misschien nooit geweest zonder de gulle giften van een bierbrouwer in Amsterdam. Geen geschiktere plek dus voor de postacademische opleiding Filantropie, verzorgd door de VU Academie voor Sociale Wetenschappen. Vanavond is er een gratis masterclass voor iedereen die meer wil weten over de wetenschap van schenken, vrijwilligerswerk en goede doelen. Filantropie blijkt populair: weken van te voren waren er al ruim honderd aanmeldingen binnen.
Hoogleraar Theo Schuyt opent de avond. Hij is een enthousiaste spreker, die met humor en joviale armgebaren zijn verhaal vertelt. “Wie van jullie werkt erbij een fondsenwervende instelling?” vraagt hij. Ruim de helft van de aanwezigen steekt zijn hand op. “En wie bij een vermogensfonds?” Eén hand. “U zult het druk krijgen in de pauze”, lacht Schuyt.
Nog nooit zo rijk geweest
Over de fondswerfsector is hij optimistisch. Nederlanderse particulieren zijn vergeleken met andere landen erg zuinig met het geven aan goede doelen, maar dit gaat veranderen. “Ons land is nog nooit zo rijk geweest. Deze sector kan alleen nog maar groeien.” Wellicht aangemoedigd door deze positieve boodschap gaan de deelnemers in de pauze druk met elkaar in gesprek. “Voor welke organisatie werk jij?” hoor je overal.
Na de pauze neemt collega René Bekkers het van Schuyt over. Een stuk rustiger maar al even enthousiast vertelt hij over resultaten uit eigen en andermans onderzoek. Handig weetje voor fondsenwervers: mensen geven meer als je een dosis Tryptofaan in hun drankje oplost. Trypofaan zit onder andere in chocola. Wellicht een leuk welkomstgeschenk voor donateurs?
De postacademische opleiding Filantropie begint in januari 2016. Op de VU-site staat een overzicht van alle VU-opleidingen voor professionals.
‘Benieuwd naar trends op het gebied van geefgedrag’
Tim Remmel (35) uit Utrecht, online campaigner voor Stichting Zuid-Hollands Landschap.
Opleiding: Master Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht
“Ik was erg benieuwd naar trends op het gebied van geefgedrag en naar resultaten van onderzoek op dit terrein. Ook ben ik gekomen om collega’s in deze sector te spreken. Leuk om wat meer achtergrondinformatie te krijgen, zoals waarom er zo veel goede doelen zijn in Nederland en hoe Nederland het doet vergeleken met andere landen.”
‘Grappig dat Schuyt en Bakker zo bevlogen hun cijfers presenteren’
Diederik van der Plas (26) uit IJmuiden, assistent-controller bij Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving
Opleiding: Master Accounting & Control aan de VU
“Ik overweeg deze opleiding te volgen en kom kijken wat er wordt aangeboden. Ik hoop meer te leren over de manier waarop charitieve instellingen hun organisatie het beste kunnen aansturen. Dit zou me helpen instellingen te adviseren en meer inzicht te krijgen in hun functioneren. De link met de praktijk ontbreekt nog een beetje vanavond, maar het is natuurlijk ook bedoeld als introductie. Grappig dat Schuyt en Bakker zo bevlogen hun cijfers presenteren.”
‘Verassend, particulieren blijken veel meer te geven’
Irene Wassenaar (47) uit Rijswijk, financieel dienstverlener en vrijwilliger bij het Zeldzame Ziekten Fonds.
Opleiding: DSI-Register Vermogensbeheer aan de IBO Business School
“Ik vond de sprekers erg goed, ze vertellen heel levendig. Misschien ga ik een van de modules volgen en dan hoop ik een van hen als docent te krijgen. De cijfers waren verassend voor mij. Ik dacht altijd dat vermogensfondsen het meest doneren, maar particulieren blijken veel meer te geven.”