Foto:

Medische bestseller gaat internationaal

Loïs Hijzelendoorn22 October 2018

Zes jaar geneeskunde in vier boeken? Het bestaat écht en is uitgebracht door en voor studenten. Romée Snijders en Veerle Smit hebben elkaar tijdens hun studie aan de VU ontmoet en zijn nu de auteurs én uitgevers van het Compendium Geneeskunde, een medische bestseller. 

In het Compendium komen alle disciplines aan bod: van gezondheidsrecht tot cardiologie. In de media zijn ze ook niet onopgemerkt gebleven, ze zijn namelijk al drie keer te gast geweest bij De Wereld Draait Door. Inmiddels zijn er al 55.000 exemplaren verkocht, maar hoe staat het er nu mee?

Vertel eens. Wat is het Compendium Geneeskunde?
Veerle: “Het Compendium Geneeskunde hebben Romée en ik 2,5 jaar geleden bedacht. Het is een overzicht van de hele geneeskunde en kan gebruikt worden als rode draad door je studie heen. Alle ziektebeelden staan beschreven, maar het bevat ook informatie over algemene diagnostiek. Eigenlijk staat alles wat je moet weten als basisarts in het Compendium, maar dan op een hele praktische manier. Zo hebben we een hele eigen indeling bedacht en hebben we ook onze eigen icoontjes en afbeeldingen.”

Jullie zijn voor het Compendium ook een eigen uitgeverij gestart. Waarom hebben jullie dat gedaan?
Romée: “We wilden graag onafhankelijk blijven van andere uitgeverijen. Alle studieboeken zien er tegenwoordig hetzelfde uit en dat wilden we niet, we wilden het helemaal op onze eigen manier doen. Zo konden we zelf iets uitbrengen wat we echt mooi én handig vinden. Ook wilden we niet verbonden zijn aan een universiteit, omdat het dan wellicht de indruk wekt dat het exclusief voor studenten van een bepaalde universiteit zou zijn. Maar dat is niet zo, het Compendium Geneeskunde is juist voor iedereen.”

‘Mensen lachten ons toen uit en zeiden dat dat echt nooit zou gebeuren’

Inmiddels zijn jullie al drie keer te gast geweest bij Matthijs van Nieuwkerk. Hoe was dat?
Veerle: “Ja dat was ongelofelijk. Toen Romée en ik voor het eerst in de media kwamen zei ik tegen haar: ‘Nou we hebben het pas echt gemaakt als we bij Matthijs aan tafel zitten.’ Mensen lachten ons toen uit en zeiden dat dat echt nooit zou gebeuren. Maar een jaar later mochten we aanschuiven voor een groot interview. We waren natuurlijk een beetje zenuwachtig, maar het ging eigenlijk heel goed. Toen mochten we daarna nog twee keer langskomen om te jureren bij een Geneeskundequiz. Matthijs en zijn redactie vinden het een leuk item, dus het lijkt er een beetje op dat dat een vast concept gaat worden.” 

Jullie zijn nu bezig met Compendium 2.0. Wat kunnen we daarvan verwachten?
Romée: “Compendium 2.0 wordt een herziende versie. Alle hoofdstukken worden herschreven en er worden meer afbeeldingen toegevoegd. Ook willen we onze boeken graag wereldwijd uitbrengen en dat gaat nu gebeuren. We zijn bezig met een internationale versie voor de Amerikaans-Internationale markt gebaseerd op de bijbehorende richtlijnen. Zo hopen we nog meer studenten te helpen bij hun studie en/of werk.” 

En doen jullie dat dan helemaal alleen?
Veerle: “Nee zeker niet. We hebben een team met allerlei specialisten en ontwerpers en we kunnen alle hulp goed gebruiken! We zijn altijd op zoek naar grafische ontwerpers, tekenaars, specialisten en enthousiaste studenten. Iedereen mag ons mailen naar info@compendiumgeneeskunde.nl, we zijn altijd enthousiast te krijgen.”

Scheurkalender

Win een scheurkalender!
Krijg jij niet genoeg van geneeskunde? Wil je oefenen met casuïstiek? Ezelsbruggetjes, weetjes en tips? Smullen van co-verhalen en opmerkelijke ervaringen? Dan is de Compendium Geneeskunde Scheurkalender echt iets voor jou! Reageer op de Instagram van @VUamsterdam, tag 3 vrienden en je maakt kans op een exemplaar in je brievenbus!