Foto:

‘IK WILDE TÉ GRAAG BIJ DE POLITIE’

Sander Ruijsbroek22 October 2014

Al voor haar studie criminologie wilde Ireen Lammerts bij de politie. Eenmaal afgestudeerd, solliciteerde ze voor de Recherchekundige Master, maar kwam ze uiteindelijk bij Royal Bank of Schotland terecht. “Het bleek een schot in de roos.” Nu bestrijdt ze fraude bij SNS Retail Bank.

Vond je meteen na je studie je ideale baan? “Nee, ik werkte eerst een jaar in een studentenkroeg. Ik was te veel gefocust op politiewerk. Na mijn afstuderen ging ik direct solliciteren voor de Recherchekundige Master. Toen ik uiteindelijk door de hele procedure heen was, stuurde ik mijn cv naar korps Amsterdam-Amstelland. Door een overvloed aan criminologen-cv’s koos dit korps helaas niet voor mij. Ik was negen maanden verder en enorm teleurgesteld. Bij de andere korpsen was toen een vacaturestop. Om mijn rekeningen te kunnen betalen, werkte ik in een kroeg.”

Hoe kwam je in de bankwereld terecht? “Toen mijn vriendin een vacature van Royal Bank of Scotland stuurde, was ik direct enthousiast. En mijn barervaring hielp mij de baan als Business Management Analyst bij de afdeling Corporate Security Services krijgen. Zo vroegen ze hoe ik in bepaalde situaties zou handelen. Makkelijk, want in de kroeg leerde ik samenwerken, omgaan met lastige mensen en omgaan met conflicten. Dingen die je niet uit studieboeken leert. Drie jaar later solliciteerde ik naar de functie Adviseur Veiligheidszaken bij wat nu SNS Retail Bank is.”

‘Eigenlijk pas ik mijn werkdag aan op die van de fraudeur’

Hoe ziet jouw werkdag eruit? “Elke dag is anders! Ik houd me bezig met betalingsverkeerfraude. Denk aan cybercrime als phishing en malware . Ook zit ik in een werkgroep die nieuwe betaalmethoden onderzoekt zoals prepaid cards en virtuele valuta. Hier onderzoek ik welke criminogene factoren er zijn, hoe deze zich kunnen ontwikkelen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat deze niet door criminelen worden gebruikt om bijvoorbeeld geld wit te wassen. Eigenlijk pas ik mijn werkdag aan op die van de fraudeur, maar ik probeer hem of haar natuurlijk vóór te zijn. Ongeveer een dag in de week heb ik afspraken buiten de deur.”

Wat vind je leuk in je werk? “Als adviseur veiligheidszaken leg ik snel verbanden, zie ik trends en speel ik in op incidenten. Frauduleus geld wordt vaak snel doorgesluisd en daarom moet ik vlug handelen om schades te beperken. De diversiteit van mijn werk vind ik erg leuk. Om fraude te bestrijden werk ik samen met verschillende partijen, in binnen- én buitenland.”

En het minst leuk? “Dat het soms lang duurt voordat de politie zaken oppakt en de criminelen hierdoor laat worden berecht.”

Welke tips heb je voor studenten Criminologie? “Focus je bij afstuderen niet op één ding. Spreid je kansen. Na mijn studie wilde ik te graag bij de politie en daarom vond ik geen baan. Maar met je studie Criminologie kun je ook werken op de afdeling Veiligheidszaken bij een bank, Shell of Philips. O ja, promoot jezelf. Spreekt een criminoloog bij jou op de universiteit? Spreek hem of haar aan. Ben je niet brutaal genoeg? Doe het dan via LinkedIn. Toen ik zelf voor criminologiestudenten moest spreken, spraken twee studenten me na afloop aan. Slim van ze, want de een heeft nu een baan bij SNS Retail Bank en de ander loopt nu stage.”

Waarom koos je de master Sociale Organisaties en Criminaliteit? “Ik heb veel interesse in oorsprong, opsporing en bestrijding van georganiseerde en internationale criminaliteit. Ik volgde tegelijk ook veel vakken van de master International Crimes and Criminology. Met name het vak International Criminal Courts and Tribunals vond ik erg boeiend. Ik heb veel geleerd over de persoon achter de crimineel, maar ook over de mensen die een delict zien en niet ingrijpen.”

Hoe beviel de master je? “Goed! Ik kreeg veel vrijheid. Er waren een paar verplichte vakken, maar verder mocht ik mijn master helemaal zelf indelen. Die vrijheid benutte ik vooral om mijn master deels in Kaapstad in Zuid-Afrika te doen, een fantastische tijd. Als ik terugkijk, vind ik het wel vreemd dat we geen vakken kregen over cybercrime, dé dreiging van nu.”

‘Ik heb veel geleerd over de persoon achter de crimineel’

Wat deed je in Kaapstad dat zo fantastisch was? “Voor mijn masterscriptie onderzocht ik de relatieve deprivatie in de periode na de apartheid in Kaapstad, Zuid-Afrika. Dat is subjectieve ontevredenheid door de relatieve positie ten opzichte van de situatie van anderen. Dit kan aanzetten tot criminaliteit. Ik woonde drie maanden in Kaapstad en onderzocht de verschillen in 2008 tussen zwarten, kleurlingen en blanken. Ik sprak mensen in bejaardentehuizen, op straat, op scholen en in townships. Ik sprak zelfs met een man die een paar jaar met Nelson Mandela in de gevangenis zat. Maar ook met blanken die terugverlangden naar de apartheid. Het was soms frustrerend en confronterend, omdat de ongelijkheid pijnlijk naar voren kwam.”

Wat doe je over tien jaar? “Geen idee. Ik kijk nooit ver vooruit. Vind ik mijn werk niet meer leuk? Dan ga ik verder kijken. Misschien werk ik over tien jaar wel alsnog bij de politie.”