Foto:

‘MET EEN BIJZONDERE STAGE KUN JE JEZELF ONDERSCHEIDEN VAN ANDERE WERKZOEKENDEN’

Jasper de Beus23 March 2015

Bewegingswetenschapper Jasper de Beus liep stage bij het Leger des Heils in Tanzania en bij het Ministerie van Defensie. Inmiddels is hij werkzaam bij Motekforce Link waar hij productmanager is van de C-Mill; een medische loopband die wordt gebruikt voor revalidatie, met als doel het looppatroon van mensen te verbeteren.

Wat is je functie?
“Ik ben sinds augustus 2014 productmanager bij Motekforce Link.”

Waar werk je (+ uitleg instelling)?
Motekforce Link maakt producten voor de revalidatiemarkt. Zowel voor klinisch gebruik als voor onderzoek. Het doel is om het revalideren van mensen in de verschillende fases van revalidatie te versnellen.”

Wat houdt jouw werk precies in?
“Ik ben productmanager van de C-Mill. De C-Mill is een medische loopband die wordt gebruikt voor revalidatie, met als doel het looppatroon van mensen te verbeteren. Ik ben verantwoordelijk voor het hele proces, van productontwikkeling tot aan de producttraining voor de klant. De spin in het web tussen de verschillende afdelingen. Wat ik leuk vind is dat iedere dag er anders uitziet. De ene dag beslis ik of we het product doorontwikkelen of dat het klaar is voor de markt, de andere dag overleg ik met sales welke informatie zij nodig hebben om potentiële klanten te overtuigen van de meerwaarde van het product. Verder ben ik bezig met een validatiestudie om te onderzoeken hoe nauwkeurig de C-Mill meet.”

Wat moet je kunnen voor jouw baan?
“Wat erg belangrijk is, is dat je goed kunt communiceren. Ervoor zorgen dat er dingen gebeuren. Ik ben afhankelijk van anderen die opdrachten op tijd moeten aanleveren. Alleen door op de juiste manier te communiceren kun je dit in de juiste banen leiden. Dit leerde ik met name tijdens mijn stages en op het hbo. Ook moet je commercieel kunnen denken. Dat leerde ik via mijn bijbaan bij Asics als Store Associate. Ik adviseerde klanten welke hardloopschoen het beste bij hun looppatroon past. In deze bijbaan combineerde ik het commerciële met het Bewegingswetenschappelijke.”

Op welke manier gebruik je jouw studie in je werk?
“Voor mijn validatiestudie heb ik erg veel aan mijn opleiding gehad. Onderzoek opzetten, een meetprotocol samenstellen, de data verwerken en de vertaalslag maken naar de praktijk, dat heb ik allemaal geleerd tijdens mijn studie en gebruik ik nu op mijn werk. Bovendien is de C-Mill een bewegingswetenschappelijk product. Looppatronen analyseren en verbeteren zijn dingen die je tijdens de studie ook tegenkomt.”

Hoe kwam je aan je baan?
“Ik heb tijdens mijn Master Bewegingswetenschappen stage gelopen bij Melvyn Roerdink. Hij heeft samen met Motek Forcelink de C-Mill ontwikkeld. Tijdens mijn stage heb ik zo’n goede indruk achtergelaten dat hij mij heeft aanbevolen bij Forcelink. Maar met een aanbeveling ben je er nog niet. Tijdens mijn studie heb ik veel ervaring opgedaan via relevante bijbaantjes. Ook heb ik vier stages gelopen waar ik veel praktijkervaring heb opgedaan die je in de studiebanken niet krijgt.”

Heb je voor studenten nog tips om de arbeidsmarkt vlotjes te betreden?
“Netwerken is erg belangrijk om een baan te krijgen tegenwoordig. Vandaar dat deelnemen aan commissies en relevante bijbanen en stages erg belangrijk zijn. Naast dat je er een netwerk door opbouwt, leer je ook de vaardigheden aan die je niet tijdens je studie leert en krijg je een beeld van wat je wel en niet wilt in een baan. Bovendien kun je jezelf hiermee onderscheiden van alle andere werkzoekenden met dezelfde achtergrond.”