Hoeveel groente eet jij bij het ontbijt? Waarschijnlijk niet zoveel. Berend Eberson (25) start elke dag met bloemkool… mét taartsmaak. Hij hoopt met zijn groenteontbijtjes ook de rest van Nederland te stimuleren tot een gezonde start van de dag.
Ontbijt van groente, hoe kom je erop?
"Al een paar jaar maakte ik elke dag ontbijt op basis van bloemkool met de smaak van appeltaart. Op de uni stond ik bekend als Berend en z’n glazen pot met bloemkoolprutje. Steeds vaker vroegen mensen het recept na ze het proefden. Zelfs mijn ouders, echte boterham-met-kaas-eters, waren fan. Toen wist ik dat ik er meer mee moest gaan doen."
Waarom staat het eten van groente in de ochtend ons zo tegen?
"Niemand wil ‘s ochtends aan een stronk broccoli knagen. Ik ben dan wel een gezondheidsgekkie, maar zelfs ík word daar niet blij van. Daarom is het ook groenteontbijt met taartsmaak. Je moet het associëren met taart en niet met groente."
"ik stond bekend als Berend met z’n glazen pot met bloemkoolprutje."
Waar komt die interesse voor gezondheid vandaan?
"In mijn tienerjaren heb ik obesitas gehad; een moeilijke periode met pieken en dalen. Uiteindelijk ben ik enorm afgevallen, maar ik wéét hoe moeilijk het kan zijn om gezond te leven. Dat proces heeft mijn interesse in gezondheid getriggerd en daarom ben ik gezondheidswetenschappen gaan studeren. Tijdens mijn studie werkte ik als personal bodycoach en vond het tof om mensen te helpen met een gezonde levensstijl."
Hoe ontstond het idee voor Grünten?
"Tijdens mijn studie leerde ik dat 84 % van de Nederlanders niet aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) groente komt. Dat komt doordat mensen bijna alleen maar groente eten tijdens de avondmaaltijd. Elke dag 250 gram groente eten is best veel. Je kúnt het wel in één maaltijd proppen, maar dat is wel een uitzonderlijk hoge groentemaaltijd. Het is in ieder geval niet de doorsnee Nederlandse maaltijd. Soms lukt het wel om ’s middags een soepje of een salade te eten, maar ook niet altijd. Als je ontbijt met Grünten heb je al 50 % van de ADH groente binnen, en het bevat evenveel calorieën als een boterham met kaas."
"Ik wéét hoe moeilijk het kan zijn om gezond te leven."
Wat leerde je tijdens je studie wat bijdroeg aan Grünten?
"Gezondheidswetenschappen is heel breed, maar ik heb een minor gedaan in Wageningen. Nutrition & Health, en die ging over voedings- en gezondheidsgedrag. Eén van de pijlers was dat het volhouden van gezond gedrag op de lange termijn extreem samenhangt met dat het makkelijk moet gaan. Na mijn studie dacht ik kan gaan werken bij de GGD of als beleidsmaker bij de overheid, maar dat gaat langzaam, of ik ga zelf iets doen om Nederland gezonder te maken."
En mensen zijn dus enthousiast, hoe komt dat denk je?
"Het smaakt naar taart, need I say more? Toen ik coach was leerde ik dat eten gezond moet zijn, maar ook vooral makkelijk en lekker. Een lastige smoothie maken waar je elke ochtend een halfuur mee bezig bent, is prima om januari mee te beginnen, maar dat houd je drie weken vol en dan stop je ermee. Grünten kan direct uit de verpakking gegeten worden, lepel erin en gaan. Het is ook nog eens niet van plastic, maar van biologisch afbreekbaar PLA."
"Eten moet gezond zijn, maar ook vooral makkelijk en lekker."
Hoe gaat het nu met het bedrijf?
"Het ligt nu bij Marqt in de schappen en ik ben in gesprek met verschillende supermarkten om het ook in de rest van Nederland op to-go locaties te krijgen. Ik krijg dagelijks mailtjes van mensen buiten de randstad met de vraag wanneer het daar ook verkrijgbaar is. Over een paar jaar hoop ik dat heel Europa aan de Grünten is."
Kan je het zelf nog zien?
"Absoluut. Ik at de appeltaartvariant al bijna elke dag. Nu zijn er drie smaken dus kan ik variëren. Ik maak het alleen zelf nooit meer. Ik heb het denk ik wel 100 keer gemaakt om de receptuur perfect te krijgen, dus daar ben ik wel een beetje klaar mee. Ik koop het dus gewoon in de winkel."