Een studieopdracht die uitmondt in een nationaal vaccinatieplan. Het overkwam Nina Malbasic, Tara Zver en drie andere studenten van de opleiding Business Analytics aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Van studieproject naar nationale vaccinatiestrategie. Hoe kwam dat tot stand?
Nina: „Het was oorspronkelijk een groepsopdracht voor de master Business Analytics. Op basis van wiskundige modellen ontwikkelden we een dashboard voor een website. Hierop was zichtbaar hoe de bevolking van Nederland zo optimaal mogelijk gevaccineerd kon worden. Onze begeleider gaf ons op voor een wedstrijd, de TKI DINALOG challenge. Totaal onverwachts wonnen we de eerste prijs. Kort daarna ontvingen we bericht van de GGD."
Wat was hun verzoek?
Tara: „De GGD vroeg of we hen konden helpen door een wiskundig model te bouwen waarmee de vaccins optimaler gedistribueerd konden worden over de verschillende priklocaties. Hun hoofdvraag was: hoe kunnen we voorspellen welke mensen zich waar zouden laten vaccineren?"
Hoe konden jullie dat voorspellen?
Tara: „Tijdens het bouwen waren er meerdere factoren die we mee moesten nemen. Zo hielden we rekening met afstand, het aantal te openen locaties, maar ook met welke mensen in de buurt wonen. Een oudere die lang moet reizen om vervolgens in de kou te wachten op een prik, zal waarschijnlijk minder bereid zijn zich te laten vaccineren. En natuurlijk kwamen er elke dag nieuwe locaties bij die ook in het model verwerkt moesten worden. Het was continu inspelen op veranderingen. We bouwden een brug terwijl we erover heen liepen."
Wat zijn ze concreet opgeschoten met jullie tool?
Tara: „De vaccins worden slimmer verdeeld over de verschillende GGD-priklocaties. Voor de Nederlandse bevolking is er daardoor een groter aantal beschikbare vaccins, wat leidt tot een snellere vaccinatiestrategie. Daarnaast is er meer gelijkheid wat betreft het vaccinatietempo tussen de verschillende GGD-locaties."
Wat is de volgende stap?
Nina: „We hopen natuurlijk niet dat het ervan komt, maar ons model is inzetbaar voor verschillende pandemieën. Ook kan deze ingezet worden wanneer we toch te maken gaan krijgen met een derde golf, of een nieuw vaccin. We zijn nog in overleg met de GGD, maar we kunnen het model tevens inzetten voor het downscalen van de locaties."
Gaan we nog meer van jullie horen?
Tara: „Wellicht dat hieruit een start-up ontstaat. Het lijkt mij fantastisch als we met verschillende algoritmes andere problemen kunnen oplossen. Het was op z’n minst een enorme eye-opener dat we zo snel een brug konden slaan vanuit onze academische achtergrond naar actuele vraagstukken. En nu de GGD ons serieus heeft genomen, denken we enkel: waar is de limiet?"