Vier studenten van de Human Movement Sciences Research master ontwikkelden met hun start-up Madglove een handschoen voor mensen met spasticiteit. „Het eerste model was nogal een do-it-yourself-variant."
Tijdens het VU Nieuwjaarsgala werd Madglove uitgeroepen tot ‘Best Social Entrepreneurship Startup’. De prijs die Madglove ontvangt (2.000 euro en zes maanden kantoorruimte in de VU StartHub ter waarde van 3.000 euro) wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging.
Madalina, hoe is het idee voor Madglove ontstaan?
„Toen ik nog fysiotherapie studeerde in Roemenië is het kwartje bij mij gevallen. Ik wilde graag patiënten helpen bij hun rehabilitatie, maar vond het uitvoerende deel van fysiotherapie emotioneel erg zwaar. Ik dacht: er moeten toch ook andere manieren zijn om de zorg te verbeteren?"
„In diezelfde tijd bezocht ik een congres en zag daar een 3D-geprinte prothese. Het zag er waanzinnig uit. Ik ben altijd gefascineerd geweest door neurologische aandoeningen, zoals infarcten, en aan een professor neurologie vroeg ik of het mogelijk was om zoiets zelf te maken. Voor mijn scriptie ontwikkelde ik het eerste model. Dat was nogal een Do-it-yourself-variant."
Van een idee in Roemenië naar een vierkoppige start-up aan de VU. Hoe ging dat?
„Om mijn project verder te ontwikkelen wilde ik graag een research master doen en tegelijkertijd een onderdeel volgen dat zich richt op entrepreneurship. Zodoende kwam ik uit bij de VU. In de collegebanken ontmoette ik mijn huidige teamleden en ik kon het direct goed met ze vinden. We vullen elkaar aan. David heeft een achtergrond in bedrijfskunde, Cara is de bioloog van de groep en Toby is gespecialiseerd in gedrag en rehabilitatie."
„Het was in het begin best spannend om met een team aan de slag te gaan. Het idee was al zo lang van mij alleen en het is makkelijker om alleen je eigen gedachten te volgen. Ik wilde graag openstaan voor de ideeën van anderen. De enige manier om te groeien is om anderen toe te laten."
Voor welk probleem vormt de orthese - een lichaamsdeelondersteunend hulpmiddel - de oplossing?
„Ken je dat gevoel wanneer een dokter met een hamertje onder je knie tikt? De reflex die na het tikje volgt, wordt veroorzaakt doordat de receptor hiervoor een signaal aan de hersenen doorgeeft. Wanneer - door bijvoorbeeld een infarct – een specifiek gedeelte van het hersengebied is beschadigd, ontstaat er als het ware ruis op die lijn en wordt de reflex niet goed gereguleerd. Daardoor is de reflex constant actief en is er sprake van een continue aanspanning van de spieren en vervorming van de gewrichten."
Hoe verbetert de orthese het leven van patiënten?
„Het doel van de orthese is dat deze kan worden gebruikt om de handfunctie van mensen die aan spasticiteit lijden te verbeteren. De handschoen is zo ontworpen dat deze bestand is tegen de spanning die op de hand wordt uitgeoefend. De hand kan hierdoor weer worden geopend en objecten kunnen worden vastgegrepen."
Je bent niet alleen betrokken bij Madglove, maar ook bij PULSE Racing, een raceteam bestaande uit VU-bewegingswetenschappers en atleten met een dwarslaesie. Welke hier opgedane kennis pas je nu toe?
„Het werken met atleten heeft mijn ogen geopend over hoeveel je als onderzoeker kunt bijdragen aan de kwaliteit van iemands leven. Dat geeft me een nog groter gevoel van urgentie. Daarnaast vind ik het leuk dat de Berkelbike, de fiets die de atleten uit het team gebruiken, ook een work in progress is. Hierdoor moet je continu je verwachtingen bijstellen en zaken aanpassen, en blijf je scherp."
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
„Het doel is om eind dit jaar om een MVP-product te hebben (een simpele versie van een product, red.) en er volgend jaar klinische proeven mee te starten. Daarna willen we zo snel mogelijk de markt op. Het is uiteindelijk mijn droom om het product op een dag ook in minderbedeelde landen aan de man te brengen. Om zo de kwaliteit van leven van honderdduizenden overlevenden van een beroerte over de hele wereld te kunnen verbeteren."